Ben je op zoek naar therapie en/of begeleiding in Nederland van iemand die kennis heeft van autisme bij vrouwen/meisjes? Omdat je een vermoeden hebt van autisme of omdat je al weet dat je autistisch ben en meer of andere steun zoekt? Dan kun je het beste eerst naar je eigen huisarts gaan. Die weet waar in de buurt je moet zijn. Een andere optie is eerst even contact opnemen met een AIC (autisme informatie centrum) bij jou in de buurt. Zie daarvoor de website van de NVA. Bekijk ook eens de website Regelhulp

5 tips

Ieder proces is persoonlijk. Net als de hulpvraag en de ervaring met hulp. Hier wat tips van mij, vanuit eigen ervaring.

  1. Als er een wachtlijst is voor hulp, kan je met je huisarts kijken of je ondertussen hulp nodig hebt. Bijvoorbeeld regelmatig een gesprek hebben met een psycholoog van de huisartsenpraktijk zelf, een praktijkondersteuner.
  2. Besef je dat geen enkele hulpverlener of therapie de oplossing is voor alles. Het is een zoektocht voor beide kanten. Geef elkaar de kans, maar durf het ook te zeggen als het niet matcht en wanneer het beter is om iets anders te zoeken.
  3. Houd hoop en wees realistisch. Je kan niet ineens van je problemen af zijn. Stap voor stap vooruit dus. Soms een stap achteruit hoort er helaas ook bij. Veranderen kost tijd.
  4. Zoek ook steun buiten professionele hulpverlening om. Bijvoorbeeld online met lotgenoten. Of door open te zijn tegen iemand in je sociale netwerk.
  5. Weet dat jouw ervaringen er altijd toe doen. Wat een buitenstaander er ook van vindt en welke naam een hulpverlener er wel of niet aan geeft. Jij voelt wat je voelt en dat mag er zijn.

Ik wens je veel sterkte, moed, geduld, hoop, geluk, liefde, steun, troost en nog veel meer. Take care!

You’ve got to learn something from every defeat in life or life will defeat you

Virginia Andrews