‘Autisme wordt bij vrouwen minder goed herkend dan bij mannen. We kunnen veel voorbeelden van mannen met autisme noemen, zoals Raymond in de Amerikaanse dramafilm Rain Man of Shaun uit de dramaserie The Good Doctor. Maar er zijn ook vrouwen met autisme. Het valt bij hen minder op en dat kan grote gevolgen hebben.’

Lees verder op Bedrock.nl.

One Reply to “Waarom autisme bij vrouwen minder goed wordt herkend”

  1. Dat er tegenwoordig meer informatie is en er heel anders gekeken wordt naar autisme bij vrouwen ten opzichte van mannen, is voor mij een bron van verdriet! Mijn “rouw proces” over hoe ik als zijnde vrouw en (nog steeds) niet gezien ben, wordt als autist. Op volwassen leeftijd werd er pas een begin gemaakt naar een antwoord op mijn levens lange zoektocht naar een antwoord op de vraag waarom ik ben hoe ik ben. 51 jaar oud ben ik nu en het kwam bij niemand binnen dat vrouwen/meisjes anders zijn in hun autisme. Bij jongens geen probleem. De mensen die me onderzochten met test na test na test. De allochtone achter grond hielp óók niet. En daar waar psychologen me vertelden dat ik wel recht had op een Wajong en de passende hulp die daarbij komt als steun in de rug t.a.v. werk had mijn leven zo veel stress en ellende en burn out kunnen besparen. Dan had ik passend werk kunnen doen waar wel rekening werd gehouden met hoe ik informatie verwerkingstijd nodig had. En dat ik niet deed alsof ik iets niet begreep waar anderen kinderen binnen 2 minuten mee om konden gaan. En de termen, dom, traag en lui werden synoniem voor mij. Het mijn label in plaats van mijn naam. Wetten veranderden mijn onwetendheid deed me weer achter het net vissen. Ja je had recht op ondersteuning, maar je komt net te laat. 3 maanden eerder hadden we nog wat voor je kunnen doen. Tot rechtbank aan toe. Nu heeft de hoogste rechter gesproken. Zonder rekening te (willen) houden met mijn beperkingen. Een empathie loze advocaat die aan het eind letterlijk hard weg liep omdat hij me niet aandurfde te spreken ondanks zijn grootspraak! Wat kan er nog? Niks? Zei hij..Europese Hof? Het was en is mijn leven als vrouw en er zullen er wel meer zijn zoals ik, vrouw op latere leeftijd tegen alle muren op lopen. Behandeld als een nummer dat niks voor stelt. Had je maar een jongentje moeten zijn. Dan hadden we je wel gezien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *