Door Mieke van Stigt

Decennialang is gedacht dat ADHD en Autismespectrumstoornissen (ASS) bij jongens vaker voorkomen dan bij meisjes. Voor ASS lagen de schattingen aanvankelijk op 1 meisje tegenover 8 jongens, later werd dat 1 op 4, en nu wordt zelfs gedacht dat het mogelijk zelfs in gelijke mate voorkomt. Vrouwen met ADHD en ASS krijgen hun diagnose jaren later dan mannen. Dat betekent dat ASS en ADHD bij hen vaker wordt gemist, met de nodige gevolgen. En dat betekent ook dat er nog steeds veel meisjes en vrouwen rondlopen met klachten en problemen, maar zonder diagnose en hulp.

Andere symptomen

ASS en ADHD worden bij meisjes dus vaker over het hoofd gezien. Op symposia en in artikelen wordt dit verklaard met het feit dat deze stoornissen zich bij meisjes anders uiten. Meisjes met ADHD of ASS gedragen zich anders, ze zijn meer naar binnen gericht, angstiger, vallen minder op dan jongens die hun onmacht en stress eerder luidruchtig of in agressie uiten. Het gedrag van de meisjes zelf wordt dus als verklaring gezien voor het feit dat ze niet gezien worden.

Lees verder op www.socialevraagstukken.nl.

One Reply to “Het ligt niet aan de meisjes”

  1. hallo, ik raak hier zo vermoeid van he. Op het net gaat het alleen maar over het soort autisme dat vrouwen zouden hebben. Ik heb dus als man exact wat nu als vrouwen-autisme wordt aangeduid, ook een leven vol camoufleren, sociaal aanpassen, en zover daarin gaan dat ik 3 geleden totaal kapot thuis kwam te zitten. Nu 100 procent afgkeurd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *