‘Bijna de helft van de Nederlanders krijgt ooit psychische problemen. Tijd om af te rekenen met stigma’s, zegt schrijfster Josha Zwaan in de week van de psychiatrie. Haar dochter was angstig vanaf dag één.

Mijn jongste dochter werd bang geboren. Zo vrolijk als ze rond spartelde in mijn omvangrijke buik, zo stil en afwachtend werd ze toen ze op de wereld kwam. De angst die ik in haar diepblauwe oogjes zag, vertaalde zich naar kou in haar lijfje. Al snel zakte haar temperatuur naar verontrustende waarden, sloegen verpleegkundigen en artsen alarm, werd ze uit mijn armen gerukt en naar de couveuseafdeling getransporteerd, waar ze in een verwarmde glazen bak met talloze draadjes aan verschillende monitoren werd gelegd.

Angstaanjagend

Ik was niet ongerust. Ik had vooral met haar te doen. Dus verschanste ik mij, tegen het advies van de verpleegkundigen in, naast het doorzichtige warme wiegje. „U moet uitrusten”, maande men mij. „Ik moet bij mijn kind zijn”, zei ik.’

Lees verder op www.nrc.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *